26 jaar Vissersvrouwen

Het leven van de vrouwen die achterblijven, wanneer hun mannen uitvaren, op weg naar de zee om de kost voor vrouw en kind te verdienen. Dat is waar een groep enthousiaste vrouwen in originele vissers kledij nu al 26 jaar over zingen: vanuit het Nuenense klinken hun liederen een-, twee- of driestemmig, met teksten over het lief en leed rondom hun roerige leven.

Het repertoire van het koor is erg uiteenlopend. Het koor treedt vaak op, onder andere in tehuizen voor ouderen en mensen met een beperking. Daar is een gedeelte van het repertoire dan ook op afgestemd. Het geeft erg veel voldoening om te zien hoe de bewoners van die tehuizen met veel plezier meezingen met liederen die ze nog van vroeger kennen.
Daarnaast wordt er ook bij andere gelegenheden gezongen en dan wordt er meer modernere muziek, ballades, volksliederen uit diverse landen, ten gehore gebracht. Maar wel allemaal rond het centrale thema: de zee. Het verdriet van de vrouwen die achterblijven als de vloot uitvaart, de pijn als schepen niet terugkomen, de zorg om de bemanning. Met een lach en een traan wordt dit op verschillende manieren bezongen, onder de begeesterende leiding van dirigente Yvonne Bouvrie en de begeleiding van twee accordeonisten: Eveline van Rees en Sarah Bogaers-Barratt.

Het koor repeteert om de week, op donderdagavond, van 8 tot 10, in Het Nuenens College, Sportlaan 8 in Nuenen. Er wordt begonnen met ademhalings- en stemvormingsoefeningen, daarna worden er nieuwe liederen ingestudeerd en het bestaande repertoire wordt aangescherpt. Dat alles in een gezellige sfeer, maar wel gedisciplineerd en veel inzet. Tijdens de pauze is er koffie, na de repetitie vaak een nazit. Vrouwen die ook graag zingen in een kwalitatief goed en gezellig koor, die denken dat zingen best wat voor hen zou kunnen zijn, zijn van harte welkom om een repetitie of een gedeelte ervan bij te wonen. Wel handig om even te melden dat je komt.
Dat kan bij Marianne La Grouw (06-54754380) of Astrid van den Nieuwenhof (06-55101089).

De huidige stembezetting: 8 sopranen, 10 mezzosopranen en 10 alten.

(foto inzet: kiosk in Nuenen)